A LES AULES ESCOLTEM UN METGE: 10 CONSELLS DEL DOCTOR VILARDELL PER VIURE MILLOR

El doctor Miquel Vilardell, que porta quaranta anys treballant en la sanitat pública i ha estat cap del servei de medicina interna de l’hospital Vall d’Hebron i catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona, vingué a les Aules el passat dimecres, 11 de maig, per donar-nos 10 CONSELLS MÈDICS PER VIURE MILLOR.

Davant d’una sala amb més de 70 persones, la seva conferència ens obrí un ampli camp de reflexió sobre la necessitat de portar, de manera general, una vida activa, plena de projectes, de reptes i d’interessos. Perquè, seguint les seves paraules, si bé és veritat que la vellesa implica pèrdues, també és cert que ens dona una més gran capacitat per acceptar aquestes pèrdues i adaptar-nos-hi, i per entendre la vida, i per gaudir de tot el que tenim cada dia.

Hom només envelleix quan no té projectes, quan perd la capacitat d’aprendre i de sorprendre’s, quan es deixa arrabassar la independència i la capacitat de decidir, quan es refugia més del compte en el record de temps passats, oblidant que el que compta és el present, cada moment del present. I acabava la idea d’una manera ben gràfica: El que hagi de venir, ja vindrà però, tant per tant, que ens agafi ballant.

Perquè és innegable que la vellesa comporta fragilitat, degradació del cos i de la ment…, però també ho és que, fins a cert punt, podem fer-hi front si optem per un estil de vida saludable, que vol dir, sobretot, optar per unes actituds fonamentals:

  • tenir cura del nostre cos. Mantenir-nos sans depèn en part dels nostres hàbits: l’exercici físic, la dieta mediterrània (verdures, fruites, carn blanca, peix, oli d’oliva…), l’oblit de tabac, alcohol…, l’atenció a la qualitat del son, als petits problemes mèdics que sovint es presenten i que cal solucionar per evitar que desemboquin en situacions més complicades…
  • tenir cura de la nostra ment, que convé mantenir sempre desperta i oberta a nous reptes, descobertes i aprenentatges.
  • tenir cura del nostre entorn, de la salut del qual depèn en gran part la nostra.
  • tenir cura de les persones que ens envolten: és bo tenir amics, i cuidar-los; és bo sentir-se integrat en un col·lectiu, i fer els possibles perquè tothom que en forma part hi estigui bé… Ser sociable, conversar, intercanviar idees, opinions… proporciona benestar, equilibri interior i harmonia.

I hi ha encara un altre element fonamental per a la salut de tots, que Vilardell expressà de manera molt contundent i valenta: des del seu punt de vista, de professional que hi ha dedicat tota la seva vida, l’atenció sanitària pública a què tenim dret totes les persones que vivim en aquest país és d’una gran qualitat, tal com es demostrà durant la pandèmia, en la manera d’enfocar l’atenció als malalts i la investigació de nous plantejaments mèdics, i tal com es demostra cada dia, també en el tractament i l’atenció als processos derivats de l’envelliment. I aquest servei de salut pública no ens el podem deixar perdre de cap de les maneres, perquè és un bé comú fonamental per a la nostra salut i la nostra qualitat de vida. De nosaltres, i dels nostres vots quan hi ha eleccions, depèn i dependrà que es pugui mantenir.

Aquestes van ser, a grans trets, les premisses a partir de les quals es desenvolupà una conferència que resultà plena de rigor, saviesa i experiència, que intentà marcar camins d’actuació davant dels interrogants i les inquietuds que afecten a tothom, a partir d’una determinada edat.

Aquesta conferència està disponible al canal de YouTube de les Aules.

Aquesta entrada ha esta publicada en Sin categoría. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s