Qui som i què fem

Aules de Difusió Cultural de la Garrotxa (ACUGA) és una entitat que actualment compta amb uns 150 socis i que es dedica a promoure activitats diverses, bàsicament conferències, visites a exposicions i  sortides a llocs emblemàtics i a centres culturals d’arreu del país.

El seu objectiu és donar resposta als interessos de les persones d’Olot i de la comarca que volen créixer intel·lectualment, que senten curiositat per temes i àmbits diversos del coneixement, que desitgen ampliar el que saben i descobrir aspectes nous del seu entorn. Es tracta, en definitiva, de tenir els ulls oberts al món i a les noves idees i perspectives canviants i diverses que aquest ens ofereix, d’aprendre coses cada dia i de gaudir en grup del coneixement.

Al llarg dels últims cursos, per exemple, s’han fet sortides per conèixer a fons àmbits tan diversos com el Palau de la Música de Barcelona, els Aiguamolls de l’Empordà, el Museu del Cinema de Girona, el Cau Ferrat de Sitges …, o exposicions tan remarcables com la de pintura francesa del s. XIX que s’exposà al CaixaForum, o la de pintures de Renoir que oferí la Fundació Mapfre de Barcelona. També s’han escoltat concerts com el Rèquiem de Mozart a la basílica de Santa Maria del Mar, i s’han vist obres de teatre com L’Avar, de Molière, o Mar i Cel, d’Àngel Guimerà en versió de la companyia Dagoll-Dagom. D’altra banda i sense moure’s d’Olot, els socis han tingut ocasió de llegir i comentar poemes, d’escoltar òpera i de gaudir de xerrades i visites guiades a les exposicions que el Museu Comarcal de la Garrotxa ha dedicat a  l’obra d’artistes com Miquel Plana, Miquel Blay o Josep Clarà, a més de sentir conferències centrades en temes tan diversos com els secrets amb què cada nit ens meravella l’univers, l’art de fabricar rellotges de sol, els fonaments matemàtics que amaguen les formes de mesurar el món, o la vida i l’obra d’escriptors i artistes tan essencials dins la nostra cultura com Marià Vayreda, Montserrat Roig, M. Aurèlia Capmany, Ramon Casas o Prudenci i Aurora Bertrana.

Aquesta associació es constituí a Olot ja fa més de vint anys, concretament el 28 de maig de 1996, de la mà de Josep M. Matabosch, que en fou el primer president. Les seves activitats es van iniciar a partir del mes d’octubre del mateix any, sota els auspicis de l’associació AFOPA (Agrupació d’aules de formació permanent per a la gent gran de Catalunya) i de la Universitat de Girona. L’any 1998 Isidre Charles passà a ser-ne president, càrrec que ha abandonat al mes d’abril de 2018.

La composició de la junta que a partir d’aquest moment porta endavant el funcionament de l’entitat és la següent:

PRESIDENTA: Mª Mercè Padrosa Juanola

VICEPRESIDENTA: Glòria Llinàs Miró

SECRETÀRIA: Conxita Ayats Aubert

TRESORER: Gabriel Plana Villegas

VOCALS: Antoni Bach Plaza

                                         Francesc Bragulat Bossom

  Anna Herreros García

  Maria Núria Tinto Bragulat

PRESIDENT HONORARI: ISIDRE CHARLES I SAMARRA

Des dels seus inicis, les Aules s’han finançat amb les aportacions dels socis (en un 50%) i amb l’ajut d’institucions diverses que hi col·laboren de manera continuada o que ho han fet en un moment o altre (Generalitat de Catalunya, Diputació, Ajuntament d’Olot, Consell Comarcal). Actualment, l’entitat funciona amb un pressupost anual d’uns 9.000€ i l’esmerça a organitzar una mitjana d’entre 15 i 20 conferencies per any, una cloenda de curs, una sessió cinematogràfica mensual  i tres sortides culturals, una per trimestre. En aquests vint-i-pocs anys s’han portat a terme unes 500 conferencies i uns 90 sortides a centres d’interès cultural diversos.

Per tal que sapigueu on trobar-nos, us recordem que les activitats quinzenals de l’entitat es porten a terme els dimecres a 2/4 de 6 de la tarda  a la sala d’actes de l’entitat municipal Dinamig (davant l’estació d’autobusos), i que són obertes als socis i també a tot el públic en general.

A més, tota la informació sobre l’entitat i les seves activitats podreu trobar-la al blog   Acugablog.wordpress.com