Qui som i què fem

Aules de Difusió Cultural de la Garrotxa és una entitat destinada a gent gran, bàsicament  jubilada, que actualment compta amb 176 socis i que es dedica a promoure activitats diverses: conferències, cinema, visites a exposicions i sortides a llocs emblemàtics i a centres culturals de Barcelona i d’arreu del país, amb assistència a sessions teatrals, concerts, exposicions… A més, manté també en funcionament una Aula de Lectura on les persones que en formen part poden compartir mensualment opinions i punts de vista sobre autors i llibres llegits.

L’objectiu és doble: per una banda, es mira de donar resposta als interessos de les persones d’Olot i de la comarca que volen créixer intel·lectualment, que desitgen ampliar el que saben i descobrir aspectes nous del seu entorn; que estan interessats a aprendre coses cada dia i a tenir els ulls oberts al món i a les noves idees i perspectives canviants i diverses que aquest ens ofereix.

I, per altra banda, les Aules volen ser també un centre de trobada, de contacte humà, un lloc on poder compartir i posar en comú interessos i aficions intel·lectuals afins, tot sentint-se part d’un col·lectiu acollidor i obert a tothom.

Al llarg dels últims cursos, per exemple, (i, òbviament, abans que la pandèmia ens destarotés totes les programacions) s’han fet sortides per conèixer a fons àmbits tan diversos com el Palau de la Música de Barcelona, les principals cases modernistes de l’Eixample,  els Aiguamolls de l’Empordà, el Museu del Cinema de Girona, el Cau Ferrat de Sitges, la ciutat de Narbona i les salines de Gruissant, els canals del Midi francès…, o per gaudir d’exposicions tan remarcables com la de pintura francesa del s. XIX que oferí  CaixaForum, o la de pintures de Renoir que oferí la Fundació Mapfre.

També s’han escoltat concerts memorables, com el Rèquiem de Mozart a la basílica de Santa Maria del Mar, o les Passions de sant Marc i de sant Mateu, de Bach, dirigides per Jordi Savall…, i s’ha assistit a teatres diversos de Barcelona  per veure obres com L’avar, de Molière, o Mar i Cel, d’Àngel Guimerà en versió de la companyia Dagoll-Dagom, o bé per sentir Núria Espert dient el “seu” Romancero Gitano de García Lorca. Fins i tot, a la tardor de 2019, es pogué assistir al muntatge de l’òpera Turandot al Gran Teatre del Liceu.

D’altra banda i sense moure’s d’Olot, els socis han tingut ocasió de llegir i comentar poemes i llibres diversos, d’escoltar òpera i de gaudir de xerrades i visites guiades a les exposicions que el Museu Comarcal de la Garrotxa ha dedicat a  l’obra d’artistes com Miquel Plana, Miquel Blay o Josep Clarà, a més de sentir conferències centrades en temes tan diversos com els secrets amb què cada nit ens meravella l’univers, l’art de fabricar rellotges de sol, els fonaments matemàtics que amaguen les formes de mesurar el món, la història i els secrets de les pandèmies que han assolat el món, o la vida i l’obra d’escriptors i artistes tan essencials dins la nostra cultura com Marià Vayreda, Montserrat Roig, M. Aurèlia Capmany, Ramon Casas o Prudenci i Aurora Bertrana.

Mirant la seva història, cal dir que aquesta associació es constituí a Olot ja fa més de vint anys, concretament el 28 de maig de 1996, de la mà de Josep M. Matabosch, que en fou el primer president. Les seves activitats es van iniciar a partir del mes d’octubre del mateix any, sota els auspicis de l’associació dita AFOPA (Agrupació d’aules de formació permanent per a la gent gran de Catalunya) i de la Universitat de Girona.

L’any 1998 Isidre Charles passà a ser-ne president, càrrec que va abandonar al mes d’abril de 2018.

La composició de la junta que actualment porta endavant el funcionament de l’entitat és la següent:

President: Xavier Vergés Guinart

Vicepresidenta: Glòria Llinàs Miró

Tresorera: Elena Plantalech Aulina

Secretària: Conxita Ayats Aubert

Vocalies: Antoni Bach Plaza, Teresa Barnera Vila, Francesc Bragulat Bosom, Anna Herreros García, Roser Melià Llopis, M. Mercè Padrosa Juanola, Gabriel Plana Villegas.

PRESIDENT HONORARI: ISIDRE CHARLES I SAMARRA

Pel que fa als aspectes econòmics, des dels seus inicis i durant força anys, les Aules s’han finançat amb les aportacions dels socis (aproximadament en un 50%) i amb l’ajut puntual de diverses institucions i organismes oficials. 

A dia d’avui, les dues institucions que sustenten i atenen les necessitats de l’entitat són, en primer lloc, l’Ajuntament d’Olot i, de manera més modesta, el Consell Comarcal de la Garrotxa.

Actualment, l’entitat funciona amb un pressupost anual d’uns 5.000€ i l’esmerça a organitzar les següents activitats: una mitjana d’entre 15 i 20 conferències per any; un concert que es vol qualitativament important i que serveix de cloenda del curs; el manteniment d’una Aula de Lectura que funciona amb una periodicitat mensual; i tres o quatre sortides culturals  ben repartides en el calendari, en funció de l’oferta d’espectacles interessants dins l’agenda cultural del país.

En aquests vint-i-pocs anys s’han portat a terme unes 500 conferències i unes 90 sortides a centres d’interès cultural d’arreu del país i també del sud de França.

Finalment, us recordem que les activitats de l’entitat es porten a terme els dimecres a 2/4 de 6 de la tarda i, que a partir del 20 d’abril de 2022 s’ubicaran a la sala Magma de l’Espai Cràter, si no s’indica un altre lloc, essent obertes als socis i també a tot el públic en general.