
El 8 de març, Dia Internacional de la Dona, a les Aules Culturals de la Garrotxa vàrem poder escoltar una interessant conferència de la Sra. Neus Real i Mercadal, Doctora en Filologia Catalana, especialista en narrativa i poesia d’autora i gran divulgadora cultural.
La conferència: Dona i esports: Passat, present i futur, tractava sobre la relació de la dona i els esports.
Després d’una breu introducció sobre la presència de les dones en la pràctica de l’esport al llarg de la història, ens parlà de l’esport femení com a fenomen social, dels orígens de l’esport contemporani al segle XVIII, inicialment practicat en clubs privats (Anglaterra ) i posteriorment lligat a l’higienisme i a l’urbanisme (Alemanya). En el darrer terç del s.XIX i principis del segle XX es desenvolupa i es vincula a la Modernitat, més endavant es converteix en un instrument polític (Itàlia, Alemanya, URSS) i en la postguerra europea va lligat a les polítiques esportives públiques.
L’esport femení en l’època contemporània va experimentar una progressió i creixement en paral·lel a la revolució Industrial i als canvis de la condició de la dona.

Va fer èmfasi en el primer terç del segle XX a Catalunya quan va tenir lloc una extensió espectacular de la pràctica de l’esport femení en totes les classes socials, centrant-se en una experiència concreta del Club Femení i d’Esports de Barcelona (1928-1938). Una entitat pionera que sota l’ensenya de l’estàtua de la Victòria de Samotràcia defensava l’esport femení per a totes sota el lema de Feminitat, Esport i Cultura. L’esport era la clau de la modernització de la ciutadania, el context social del moment comptava amb el moviment feminista, Rosa Sensat i la renovació pedagògica, etc i això va fer que es creessin molts clubs esportius i que institucions de la talla de la Mancomunitat s’impliquessin en establir les bases polítiques de les activitats esportives
També es va parlar del retrocés que van imposar la dictadura i el franquisme en la pràctica esportiva de les dones i finalment de la progressiva superació d’aquest retrocés que, encara avui, no s’ha completat. Per acabar ens mostrà una galeria d’imatges de dones catalanes esportistes que tot i ser a l’avantguarda de l’esport a Espanya han de superar encara molts obstacles en el camí cap a la democratització i la igualtat esportiva.
Una conferència molt valuosa per l’interès del tema i per l’entusiasme i amenitat amb que ha estat portada a terme.
Podreu trobar el contingut de la conferència al canal de YouTube de les Aules.