COM S’ESCRIU UNA NOVEL·LA? CONFERÈNCIA A LES AULES DE CULTURA

El passat 9 de febrer, Rafel Nadal i Farreras, un dels escriptors d’èxit del panorama literari català actual, oferí a les Aules la conferència titulada Com neix una novel·la. El procés de creació literària.

Va ser una conferència plantejada de manera gens convencional, defugint tota teorització sobre el tema i pensada, més aviat, com un discurs de reflexió i d’exposició de vivències personals que l’autor volgué compartir amb els assistents.

En el seu decurs, Nadal va explicar, amb mil matisos i detalls, tres fets viscuts per ell amb una gran intensitat; tres fets senzills, aparentment sense cap gran trascendència, però que en el seu moment el trontollaren, cadascun per raons diferents, i que l’impulsaren a iniciar el procés de creació de tres dels seus llibres, donant-li el to i la perspectiva necessaris per bastir escenes i personatges d’una gran força, i per envoltar-los del context adient.

Parlà primer d’un seu viatge a la Pulla i a la Basilicata, dues zones d’Itàlia de gran bellesa, i reflexionà sobre tot el munt d’idees i de sensacions que va experimentar a la plaça d’un dels pobles visitats, davant del monument als morts durant les dues grans guerres que, en menys de vint anys de diferència, assolaren Europa.

La llista de noms evidenciava que la majoria dels joves a qui es feia homenatge havien format part de la mateixa família, i la conversa mantinguda amb un ancià del poble li donà peu a bastir La maledicció dels Palmisano, un dels llibres més interessants que ha produït i que va ser publicat l’any 2015.

I un altre record de viatge que ens regalà l’autor va resultar absolutament entranyable. En aquest cas ens situà a principis de setembre, a bord del vaixell que s’apartava de l’illa grega d’Icària per navegar cap a la capital, emportant-se persones, famílies, que hi havien passat les seves vacances, en molts casos a casa de familiars que no tornarien a veure fins a l’estiu següent.

Un nen i una nena, seguint una vella tradició dels mariners de l’illa i exposant al sol dos trossos de mirall que l’avi els havia donat abans de salpar, es comunicaren amb ell, fent-li la rateta, mentre la nau va estar navegant prop de la costa escarpada on ell tenia la casa i des d’on ell també els enviava el seu senyal de llum i, ja en aquell moment, d’enyorament. Aquest és el nucli d’un dels més bells textos que apareixen al llibre de records de viatges titulat Mar d’estiu, que aparegué l’any 2020.

Finalment, l’última vivència de què parlà, i que envoltà amb tota la tendresa i l’orgull gens dissimulat d’avi enamorat del seu net, se centrà en la descoberta de la neu per part d’en Jordi, aquest nen que, a tres anys, la va viure per primera vegada, en una casa amb obertures a totes bandes que li permetien de gaudir de l’espectacle.

Nadal ens narrà ben vivament una divertida conversa telefònica en què el nen l’anava fent partícep de les seves extraordinàries descobertes –la neu és blanca!; és freda!; és molla!…– fins a arribar a la més fascinant de totes: I a darrere també hi ha nevat!!! Una conversa en torn de la qual gira un dels capítols més bonics del seu últim llibre, Quan s’esborren les paraules, aparegut a finals del 2021.

Com deia al principi, no hi hagué, al llarg de la conferència, teorització de cap mena; però quedà claríssim a tots els assistents quin és, per a Rafel Nadal, el punt de partida i el procés de creació de les seves novel·les.

Podeu tornar a escoltar la conferència al canal de YouTube de les Aules.

Aquesta entrada ha esta publicada en Sin categoría. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s