ART I NADAL, LA PRIMERA CONFERÈNCIA DE DESEMBRE

Les Aules van acollir, el passat dimecres, dia 1, una conferència titulada ART I NADAL que oferí l’historiador de l’Art Joan Miquel Llodrà.

Una breu introducció mostrà com les primeres manifestacions artístiques relacionades amb el naixement del Crist, que podem datar al segle IV, procedien bàsicament de dues fonts: de les celebracions paganes lligades al solstici d’hivern –saturnals, festes en honor de Mitra, de Dionís…–, que l’església cristiana incipient no havia pogut eradicar del calendari ni dels costums populars i que va adaptar a les seves necessitats i als seus missatges, i de la narrativa, prou extensa i detallada, que oferien sobre el tema els evangelis apòcrifs, mentre que els oficials –de sant Mateu i sant Lluc– en donaven molt poques dades.

És d’aquests evangelis apòcrifs que procedeixen, per exemple, elements tan rellevants encara avui en els nostres pessebres com el bou i la mula –que, curiosament, el Concili de Trento va voler suprimir de la tradició… pel que es veu, sense gaire èxit–, o els reis d’Orient, que han anat evolucionant al llarg dels segles en la seva aparença i en la seva simbologia.

A continuació, la conferència va ser una amena passejada pels diferents tipus de creacions artístiques que s’han anat produint al llarg dels segles dins els àmbits i gèneres més diversos. Llodrà ens mostrà reproduccions de capitells, de pintures murals del Romànic –gairebé sempre molt influïdes per l’art bizantí–, d’escultures, de quadres… I va al·ludir tant a la música impressionant de cantates i oratoris –de Bach, de Haëndel…–, com a les cançons populars que encara avui ens evoquen a tots vivències entranyables. Vivències molt sovint vinculades a les figures de pessebre, una altra mostra de valor incontestable, d’un art potser més “petit” i casolà però sovint dotat de gran perfecció i bellesa i que, a més, és un autèntic testimoni d’oficis, vestuaris, aparences… que s’han anat succeint en llocs i en èpoques ben diverses al llarg de la història.

Dins l’àmbit literari, la varietat de gèneres que ha generat el tema del Nadal és igualment extrema i ben curiosa: des de narracions i poemes d’autors de gran prestigi (el Conte de Nadal de Charles Dickens; el Poema de Nadal de Josep M. de Sagarra…), fins als poemes, estilísticament més aviat discrets, que diversos gremis de treballadors –“serenos”, carters, escombriaires…– s’acostumaren a crear per felicitar les festes als seus clients i obtenir alguna propina, seguint les passes del que, l’any 1837, ja havien iniciat els periodistes del “Brusi” –el Diari de Barcelona–. És una llàstima que, avui, aquestes felicitacions que segur que tots guardem a la memòria, per divertides i entranyables, siguin pràcticament introbables fins i tot als mercats més especialitzats.

I entre les tradicions també molt d’aquí però que ens arriben de lluny en el temps, queden encara elements tan importants com els pessebres vivents, iniciats per sant Francesc d’Assis ja al segle XIII, o les representacions dels pastorets, on trobem aspectes literaris, musicals, plàstics… i que configuren part de la nostra memòria nadalenca.

La conferència acabà, remarcant que, ja des de finals del s. XIX i sobretot durant tot el XX, han aparegut al nostre entorn tots uns altres elements, sovint vinguts dels països del nord, introduïts en molts casos a través del cinema i lligats gairebé sempre a uns hàbits de consum, que han acabat apoderant-se del Nadal actual: arbres de nadal, il·luminació dels carrers, joguines, nadales, cançó pop, publicitat…. i creant tota una nova línia artística que a la llarga també caldrà estudiar en tots els seus aspectes.

Una clara mostra que els temps canvien.

Aquesta entrada ha esta publicada en Sin categoría. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s