CONFERÈNCIA A LES AULES SOBRE LA REPRESA CULTURAL DEL PAÍS DESPRÉS DEL FRANQUISME

El passat dimecres 3 de novembre ens visità la conferenciant Neus Real i Mercadal, professora de la UAB especialitzada en Literatura Catalana Contemporània, per parlar-nos del moviment de represa que es produí dins la societat i la cultura catalanes durant la dècada de 1960. Al llarg de la conferència mostrà com, després dels anys duríssims de l’inici de la dictadura, i malgrat la censura i la repressió encara ben presents, als anys 50 Espanya començà a ser admesa en àmbits diversos del món occidental (Concordat amb l’Església Catòlica, ingrés a les Nacions Unides…) i, ja des de l’inici de la dècada següent, visqué una certa recuperació econòmica i es veié immersa en els canvis que sacsejaren el seu entorn. L’arribada, entre altres coses, d’un turisme incipient, propicià que entressin modes, músiques, i sobretot idees i actituds que modificaren moltes coses de manera irreversible.

Per tot plegat, a Catalunya, des de principis dels anys 60, es pogueren anar fent passes cap a una recuperació de l’espai públic per a la llengua i la cultura del país. En aquest sentit, sorgiren iniciatives que van donar peu a avenços importantíssims i que tingueren un gran ressó social: l’aparició dels primers cantautors catalans, dins el moviment de la Nova Cançó, ola creació d’Omnium Cultural, per exemple; i la d’editorials com el Club Editor, o Edicions 62 –que, més endavant, va posar en marxa la Gran Enciclopèdia Catalana, o La Galera, que proporcionà a la mainada tot un ventall de lectures de qualitat en català. També l’Associació de Mestres Rosa Sensat, que portà endavant una renovació pedagògica que d’alguna manera reprenia el camí cap a l’Escola Nova que la fi de la guerra havia escapçat d’arrel.

I sorgiren també publicacions periòdiques com Serra d’Or, Cavall fort, Tele/eXpres –que es publicava en castellà, però centrada en continguts clarament catalans–… al mateix temps que Ràdio Barcelona posava en marxa un nou programa, Radio-escope, conduït per Salvador Escamilla, amb l’objectiu bàsic de donar a conèixer les cançons dels Setze Jutges. La seva salutació inicial –“Bon dia, Catalunya!”–, acabà per ser esperada cada matí per molta gent i va donar pas al que fou el primer programa emès íntegrament en català a la ràdio.

Pràcticament al mateix temps, una nova generació d’escriptors que majoritàriament ja havien nascut després de la guerra, posaren els fonaments d’una literatura que, tot i entroncar amb els grans autors dels anys 30, volgué iniciar nous camins, amb nous estils i noves línies que es projectessin cap al futur. I cal destacar que, dins aquest àmbit, aviat es va evidenciar la força amb que emergia tot un grup d’escriptores –Isabel-Clara Simó, Montserrat Roig, Carme Riera, M. M. Marçal…– que començaren a escriure amb una clara consciència de fer-ho com a dones, i que donaren un impuls decisiu al moviment feminista dins el país. I una cosa semblant succeí dins el món del teatre, que donà pas a companyies tan innovadores com Els Joglars, Comediants o Dagoll-Dagom, les quals retornaren la llengua catalana als escenaris en uns muntatges innovadors que enlluernaren el gran públic de l’època.

Totes aquestes iniciatives, sumades i unides a un cert esperit optimista que, malgrat el pes de la dictadura, es va anar instal·lant al país, van trobar un públic prou ampli com perquè quallés dins la societat un esperit de lluita per la llibertat i la recuperació de la nostra llengua i cultura.

La conferència acabà amb una reflexió sobre la situació que vivim en el moment present i sobre els nous reptes que cal acarar avui –entre altres, la presència del català a les xarxes–, perquè aquesta feina que es va iniciar fa seixanta anys no s’acabi perdent ni caigui en l’oblit.

Aquesta entrada ha esta publicada en Sin categoría. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s