PERE BRUNET OBRE EL NOU CURS A LES AULES

El passat dimecres, 7 d’octubre,  les Aules d’Olot van posar-se de nou en marxa, després del llarg confinament de la primavera passada, i de l’estiu, i de tot un munt d’incerteses que al llarg de la tardor es van acabar anar resolent  una rere l’altra.

La conferència inaugural es va ubicar, com totes les que tenim programades per a la resta del curs, a la sala d’actes del Casal Marià -més gran i airejada i, per tant, més segura que la que havíem utilitzat en els cursos anteriors-,  i estigué marcada per totes les mesures sanitàries que imposa la situació actual.  I retrobar-nos-hi va ser un plaer, tant pel que suposava de retorn a una normalitat de relació personal i humana -que ja enyoràvem-, com per la conferència en si mateixa, prometedora ja des del seu títol.

Ens l’oferí  el senyor Pere Brunet,  enginyer, catedràtic jubilat de la UPC  i investigador del Centre Delàs d’Estudis per la Pau, amb un llarg curriculum de publicacions  i de premis  que el vinculen a les més prestigioses instàncies internacionals lligades a la investigació científica i al compromís amb un món més just, equilibrat i equitatiu.

 

A partir del títol  Límits, Ciència i Pau, el conferenciant  anà resseguint els estralls a què el mal ús  que s’ha fet  de l’aliança entre la política, determinats avenços  tecnològics, el militarisme i l’economia financera ha anat sotmetent la gent d’arreu, manipulant el seu pensament, coartant la seva llibertat i fent malbé la idea mateixa de democràcia, per tal d’afavorir els interessos més espuris.

Amb una colla d’exemples, trets de la realitat més immediata i del dia a dia que ens mostren  els mitjans  -manipulació de campanyes electorals, fraus jurídics i econòmics, abusos de poder, manipulació sistemàtica de les nostres dades …-,  el seu discurs anà portant els assistents a  adonar-se de la necessitat imperiosa  i urgent d’un canvi de plantejaments i d’actituds a tots nivells.

Per a Pere Brunet, ens cal ser  molt crítics amb els poders que regeixen les nostres vides,o que volen dominar-les, i absolutament escèptics amb els seus missatges.  Tal com adverteix Emilio Lledó en un text publicat el 29 de març de 1920,

 “El ciutadà ha de ser capaç de plantejar-se els interrogants propis d’una ment lliure: qui ens diu la veritat? qui ens enganya? qui ens vol manipular?”

Segons Brunet, ens cal  tenir un bon coneixement dels límits a què estem sotmesos com a persones, i dels que regeixen la societat i el món que ens envolta, en el moment de valorar i   d’ enfrontar-nos a tot el que ens arriba, perquè

La consciència dels límits és un dels mecanismes que ens pot acostar èticament a la tolerància i a la construcció de la pau i d’un món més just

(Rita Levy-Montalcini)

I també és essencial que tots actuem guiant-nos per la mesura i l’esperit crític, i busquem  els equilibris que han de permetre que tots els habitants del planeta visquin amb dignitat, tot preservant la natura i el medi ambient .

Per això cal defugir les actituds de fe cega en tot allò que ens arriba a través de pantalles diverses. Perquè, al capdavall, Internet,  les xarxes i tot el que porten associat  són només eines;  eines que en determinats moments ens poden ser  -i ens són- molt útils, però que cal mirar amb serenitat i calma, amb actitud escèptica i esperit crític, per poder pensar, valorar, pair … tot el que aboquen sobre les nostres ments, estant atents a qui diu què i, sobretot, amb quina intenció ho diu.

Un cop acabada la conferència,  que va tenir una amplitud conceptual i una complexitat molt considerables, aquest podria ser un resum final de les principals idees que hi varen ser  exposades:

  • Cal que tothom prengui consciència dels límits que determinen el  nostre propi cos, la nostra vida,  el planeta,  la gent que habita al món,  la riquesa,  les emissions, la natura, l’energia…
  • Cal tenir present sempre la importància de la mesura: de tot i en tot.
  • Cal contemplar els mites i els relats interessats amb escepticisme, fent-se en tot moment  les preguntes clau i pertinents.
  • Cal treballar per aconseguir una regulació global, basada en la dignitat de totes les persones.
  • Cal mirar amb cautela idees com la de “Big Data” i la privacitat, i treballar per preservar els drets de tots i els límits que mai no haurien de ser traspassats.
  • Cal tenir present que la consciencia de la pròpia limitació́ és incompatible amb l’afany d’acumular, amb la violència i amb la pràctica de la guerra.
  • L’actitud científica pot ajudar-nos a construir una pau positiva.

Podeu baixar-vos la presentació de la xerrada clicant l’enllaç Xerrada Límits, Ciència i Pau

 

Aquesta entrada ha esta publicada en Sin categoría. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s