L’EIXAMPLE MALAGRIDA, EXPLICAT A LES AULES DE DIFUSIÓ CULTURAL

El passat dimecres, l’arquitecte olotí Arnau Vergés Tejero presentà a les Aules una conferència titulada L’Eixample Malagrida: el barri que volia ser ciutat i només va ser món,  el tema de la qual constitueix la tesi doctoral que està a punt de presentar a la Universitat de Girona. També cal dir que, amb aquest mateix títol, guanyà l’any 2017 la Beca Ernest Lluch que cada any atorga l’Ajuntament de la ciutat.

La seva exposició se centrà  en la història d’aquest barri d’Olot que l’ “americano” Manuel Malagrida i Fontanet (1864–1946) començà a planificar i construir a partir de 1913, després de tota una vida de viatges i descobertes,  i d’un període viscut a l’Argentina, on regentà una indústria tabaquera i altres negocis diversos.

El concepte noucentista de “ciutat-jardí”, els plantejaments urbanístics higienistes que en aquell anys s’estaven desenvolupant a gran part d’Europa, i determinats models arquitectònics que  donaven un caràcter innovador  a algunes de les més grans ciutats del continent, com París o Viena,  varen ser a la base del seu projecte. Es tractava de bastir pràcticament una nova ciutat, que deixés enrere els habitacles incòmodes i sovint insalubres del nucli antic, i de construir en aquesta zona vora riu un entramat de carrers amples i estructurats de forma radial entorn d’una plaça central (la mateixa estructura  de la Place de l’Étoile de París),  amb espais oberts i cases elegants,  d’amplis jardins i ambient harmònic i confortable … una nova ciutat on Malagrida havia previst que s’acabessin traslladant els principals edificis i serveis  (l’ajuntament, l’escola, l’hospital, la biblioteca…)  i on  part de la burgesia local i  tot un sector d’estiuejants barcelonins benestants, que acudien a Olot buscant  la placidesa d’uns paisatges i una natura acollidora, podrien bastir les seves noves residències i conviure en un ambient molt controlat i  selecte.

De fet, ja l’any 1909 Alfred Paluzie havia projectat la urbanització d’aquesta zona, vora riu i als afores del nucli de població de l’època. Però no  va ser fins al 1913 que es posà la primera pedra d’aquest projecte de Manuel Malagrida; un projecte centrat en l’actual Plaça de l’Estrella, el qual s’inicià amb la construcció de dotze cases, perfectament ajustades a tots  aquests principis. Les seves  formes arquitectòniques, molt diferents en cada cas, partiren de models molt propers a l’estètica noucentista, o bé de l’art constructiu que s’estava practicant al centre d’Europa, i també, en algun cas, de les estructures de la casa pairal catalana, i donà els resultats esplèndids que tots els olotins hem admirat infinitat de vegades en les nostres passejades per la zona.

El 1940, però, l’aiguat que patí Olot vingué a demostrar que aquells terrenys no resultaven especialment segurs, ja que podien inundar-se amb facilitat, i el seu abaratiment permeté que s’hi construïssin vivendes de factura més modesta, assequibles a sectors de població molt més amplis.

En qualsevol cas i seguint sempre les idees del conferenciant, el projecte concebut i iniciat a principis de segle per Manuel Malagrida  no es pot considerar definitivament acabat  fins a l’any 1988, amb la construcció de la Plaça Malagrida i el seu entorn semicircular de vivendes, realitzada per l’arquitecte Ramon Fortet.

Avui, l’Eixample Malagrida, que per a l’Arnau Vergés va ser, quan era un nen , un espai gairebé màgic, amb un pont que li feia somiar periples i aventures sobre aigües embravides, és per a la ciutat d’Olot un barri bellíssim, plàcid i entranyable, que guarda per a cadascú mil records, mil  vivències, i que continua despertant curiositat i interès, tal com vàrem poder comprovar amb tota la sèrie de preguntes i comentaris amb què un públic nombrós volgué acabar la conferència.

Aquesta entrada ha esta publicada en Sin categoría. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s