UN DRON A LES AULES

El passat dimecres 22 de maig, Carles Gil i Coromina, màster de fotografia i especialista en creació d’imatges en 3D i en filmació amb drons, presentà a les Aules de Difusió Cultural la seva conferència, titulada Un dron vist de prop. L’activitat es portà a terme a la sala d’actes de l’Hospici, amb un públic format per més de 80 persones expectants davant la novetat del tema.

Després d’una molt breu demostració dels moviments de dos d’aquests aparells, que presidiren la xerrada des de la taula del conferenciant, aquest n’explicà els orígens, que cal situar molt al principi del segle XX i dins l’àmbit militar: la possibilitat de comptar, en temps de guerra, amb vehicles aeris no tripulats però perfectament preparats per a l’espionatge i l’atac, esdevingué molt important per minimitzar les baixes humanes i va donar als drons una rellevància creixent, tant a la Primera Guerra Mundial com a la Segona. Després, en temps de la Guerra Freda, es perfeccionaren els aparells i es potencià el seu vessant de captació d’imatges, per utilitzar-los bàsicament en missions d’observació i espionatge. I, finalment, ja en el segle XXI, els drons han passat a esdevenir armes mortíferes cada vegada més sofisticades i eficients, destinades per les grans potències occidentals a  la lluita antiterrorista.

Tanmateix, el desenvolupament dels drons avui dia està també tenint importància dins  l’àmbit civil, ja que les seves característiques i prestacions els fan molt útils per a finalitats diverses, com ara el transport d’objectes i materials o la captació d’imatges des de l’aire, capaces de mostrar-nos situacions, ambients i paisatges que l’ull humà no podria captar de cap altra manera. En aquest sentit, el conferenciant esmentà tot un seguit de titulars de premsa que destacaven serveis diversos que han anat realitzant en els últims temps, tals com el transport ràpid i eficaç de material mèdic i de productes farmacèutics requerits amb urgència, o el repartiment de tota mena de productes per part de companyies diverses de comerç on line.

En qualsevol cas, avui els drons, amb tots els clarobscurs que puguem destacar en les seves finalitats, són ja objectes d’ús força comú al nostre entorn; i la possibilitat no pas remota que puguin proliferar va portar el conferenciant a esbossar, amb una certa ironia, una visió de futur  esgarrifosament propera a les pel·lícules de ciència-ficció, amb la qual cosa va donar per acabada  la seva exposició.

Immediatament s’inicià la segona part de la sessió: Carles Gil passà a presentar, amb  tres filmacions breus, la seva experiència personal en la utilització dels drons.

Mostrà en primer lloc les patacades colossals i sorolloses del seu primer aparell que, segurament dirigit encara amb poca traça, sovint s’entestava a volar pel seu compte, totalment descontrolat, i l’obligava a tota mena de recerques i equilibris per recuperar-lo.

A continuació, però, vàrem poder gaudir de la meravella impactant d’uns paisatges –primer, de l’illa de Mallorca; després, dels colors i la màgia de l’aigua, als voltants d’Olot, en plena tardor-  que no podrien haver estat captats de cap altra manera i que ens varen fer adonar sense cap mena de dubte que, tot i els seus discutibles orígens, avui el dron pot ser una eina molt útil, entre altres coses per ajudar-nos a descobrir i estimar encara una mica més la bellesa del nostre entorn.

Aquesta entrada ha esta publicada en Sin categoría. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s