TARDA DE POESIA A LES AULES DE DIFUSIÓ CULTURAL

El passat dimecres, dia 24 d’abril, a l’ACUGA es va celebrar per quart any consecutiu la Tarda de Poesia, que enguany se centrà en el recull titulat POEMES DEL PAS DEL TEMPS I DEL RECORD.

Diferents persones que participaven en l’acte i que s’ho havien preparat prèviament, llegiren obres d’Horací, Pierre de Ronsard, Antoni Puigvert, Joan Margarit, Rosa Leveroni, Narcís Comadira, Quim Español, Joan Teixidor i Miquel Martí i Pol  i  en cada cas la seva lectura estigué acompanyada per la guitarra de l’Àngel Girona, que havia buscat per a cada poema la peça més adient.

La introducció al tema i els comentaris d’obres i autors anaren a càrrec de la catedràtica de Llengua i Literatura de secundària M. Mercè Padrosa, i l’acte es clogué amb la interpretació d’uns quants poemes musicats per l’Àngel Girona.

A continuació, podeu trobar el contingut del quadernet que s’edità per a aquesta quarta  Tarda de Poesia i que els assistents reberen com a record de la jornada, amb una breu introducció i el recull dels 12 poemes que varen ser llegits i comentats

Tempus fugit. Els antics ja ho sabien i aquest fet és i ha estat durant segles un dels temes més habituals en textos i converses.

Perquè el temps passa i, en fer-ho, condiciona la nostra vida, el nostre aspecte, la nostra salut, les nostre capacitats, les nostres relacions i tot allò que ens configura. I ho fa de moltes maneres i amb resultats molt diversos.  Segurament és per això que aquest pas del temps ha estat analitzat des de punts de vista també molt diversos: “el temps tot ho cura” diuen alguns, mentre que altres opinen que “el temps tot ho malmet i ho degrada”. I uns desitgen fer-se grans, mentre altres es miren cada dia al mirall amb esglai i molts temen la vellesa i les servituds que comporta.

Tot això s’ha reflectit també dins l’àmbit de la poesia al llarg dels segles, i s’ha fet ressò a cada moment dels canvis en la mentalitat i els principis imperants. Mentre els poetes renaixentistes, inspirant-se en els clàssics, concloïen que, si el temps passa, el que cal és aprofitar-lo i gaudir-ne al màxim, els del Barroc no van saber veure-hi res més que  l’aproximació inexorable de la mort. I, a partir del Romanticisme, el tema ha estat analitzat per cada escriptor des de perspectives del tot personals, partint de les pròpies vivències com a individu i convertint-lo en una qüestió del tot subjectiva.

Altrament, el tema del record, sempre lligat al del pas del temps, no ha fet més que estendre aquesta diversitat d’apreciacions, tenyint de claror, o bé de tons grisos i foscos, tot allò que la nostra memòria ha conservat d’un passat, en el qual el present s’emmiralla i sovint troba el seu sentit.

La poesia d’avui és evidentment hereva de tota aquesta tradició i, en la seva diversitat, ens parla de paradisos perduts de la infantesa; de flashos de la vida passada que avui són refugis on arrecerar la vellesa;  del perfum de jardins o de nits d’estiu mai oblidades; de recances per tots aquells projectes en què no vàrem reeixir,  i també de l’enlluernament per tot allò que ens queda per fer, o per tot allò que abans no sabíem i que, ja de grans, hem descobert amb joia.

Perquè el pas del temps i els records són justament això, un espai amplíssim on cadascú va projectant i retrobant alhora tot allò que porta a dins i que el fa ser com és. És per això que continua fascinant-nos.

Fes clic aquí per veure i llegir els poemes

Pel·lícula  de la tercera edició de la tarda de poesia, Poemes del pas del temps i del record

Aquesta entrada ha esta publicada en Sin categoría. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s