El passat dimecres, 9 de gener, la Mireia Ortega, que compagina el seu treball científic amb les xerrades i conferències de divulgació, portà a les Aules una conferència titulada Com funciona el cervell humà. Bandegem mites i llegendes. Formaren el públic prop de noranta persones.
La xerrada tenia com a objectiu fer un recorregut per les característiques més destacables d’aquest òrgan que controla pràcticament tot el que s’esdevé en el nostre cos –sentits, moviments, funcions vitals, emocions, comportaments …-, donar una visió àmplia i entenedora sobre el seu funcionament i, al mateix temps, desfer determinats tòpics i creences que han estat molt estesos i que encara semblen prou arrelats en alguns sectors de la societat.
Que la grandària del cervell no té gaire res a veure amb el nivell d’intel.ligència, o que dones i homes presenten una organització cerebral diferent, que potencia en uns i altres habilitats també diferents van ser idees que s’anaren exposant, al mateix temps que se’ns explicava la forma, el funcionament i la plasticitat de les neurones i les mutacions que aquestes experimenten a partir de les vivències i experiències de cada persona, de manera que mai no hi ha dos cervells iguals.
El tema de la memòria i els seus mecanismes i processos va ser un altre dels aspectes tractats i, per extensió, es remarcà la necessitat de conrear hàbits i pràctiques saludables (fer esport adequat i activitat social, dormir i menjar bé, tenir aficions com ara la música …) que poden optimitzar-ne el manteniment i, al mateix temps i fins a cert punt, allunyar o pal.liar els efectes de patologies que poden acabar afectant el cervell (l’alzheimer per damunt de tot) i sobre les quals no podem tenir cap control.
El punt i final el posaren tot un seguit de preguntes molt diverses, formulades pels assistents, que portaren la conferenciant a aclarir dubtes i a fer precisions sobre aspectes concrets, com ara el comportament dels esquerrans, l’estimulació cognitiva i afectiva en els infants, l’autosanació davant patologies com la depressió o l’angoixa, la importància d’una alimentació rica en nutrients antioxidants …-, cosa que li va permetre d’acabar de donar una visió, molt general però prou àmplia, sobre el tema.