CONFERÈNCIA DEL DOCTOR PERE BRUNET SOBRE CIÈNCIA, TECNOLOGIA I ÈTICA.

El passat dimecres 9 de maig, ens visità el doctor Pere Brunet, que s’ha dedicat a la recerca en camps diversos, ha estat catedràtic a la UPC durant quaranta-cinc anys, és autor del blog “Fractal” del diari ARA i  forma part de l’equip d’investigadors del Centre Delàs d’Estudis per la Pau. La seva conferència portà per títol Ciència i Ètica. Els límits de la Ciència i la Tecnologia i des de bon principi ja es va poder veure que anava destinada a remoure i fer trontollar consciències, a més de donar una informació molt àmplia i aprofundida  sobre el tema.

La sessió s’inicià amb unes quantes reflexions que aportà Antoni Bach en presentar el conferenciant i el tema, mostrant els progressos indiscutibles que s’han produït a la nostra societat en aspectes tan diversos com el confort a les llars i l’esperança de vida, però també les creixents desigualtats que això mateix ha generat entre els habitants del món occidental i els de l’anomenat “tercer món”.

A partir d’aquí, el conferenciant anà ordenant la seva argumentació a partir de nombroses  referències a recerques i  treballs fets en els darrers vint-i-cinc anys per economistes i científics d’arreu, tots ells de gran prestigi i especialment compromesos  amb la necessitat de fer entrar l’ètica en el món tècnic i científic. La seva intenció és promoure que descobriments i avenços s’orientin sempre cap a la consecució d’un desenvolupament igualitari, que permeti el progrés de tothom, evitant tot allò que perjudica clarament algú  -innovació i fabricació armamentística, avenços que fomenten l’abús i el consum …- i fent passar la dignitat de les persones i la protecció del planeta per damunt de negocis i interessos.

Perquè, segons conclogué, l’any 2016, l’anomenat Engineering a better world, un magne congrés de tècnics i científics que organitzà la Reial Acadèmia d’Enginyeria de Gran Bretanya, no es tracta en cap cas d’un problema tecnològic: ara mateix la ciència té ja a l’abast totes les eines necessàries per aconseguir aquest desenvolupament just i igualitari arreu del món. Es tracta, en tot cas, d’un problema polític, ja que una millora de les condicions de vida de tots els humans implicaria necessàriament una reducció dels luxes de què gaudim els habitants dels països rics.  I aquest és el tema que els poderosos no estan, per ara, disposats a afrontar.

I el problema rau, en gran part, en la consciència que sempre cal tenir de l’abast, els costos i els límits d’allò que hom projecta, construeix o tira endavant. Perquè tot és finit, els recursos, l’energia … no són mai il.limitats i cal, per tant, fer-ne un ús correcte, amb responsabilitat ètica.

La ciència té sempre molt clars aquests límits, i manté un compromís amb els equilibris que regeixen la natura, el món, perquè sap que és impossible un assoliment tecnològic il.limitat.  Per això, segons el conferenciant, caldria escoltar molt més els homes de ciència que no pas els que regeixen els grans complexos industrials o els grans negocis a nivell mundial. Perquè la consciència de les pròpies limitacions és incompatible amb l’afany d’acumular, amb la violència, amb la pràctica de la guerra que sovint aquests darrers promouen.

I cal, en definitiva, que tothom i cadascú prengui la seva pròpia responsabilitat: cal que la societat es mobilitzi i forci els governs a actuar. Perquè el món on vivim ens pertany a tots, també a aquells que no tenen res i que, en canvi, tenen tot el dret a gaudir del que tenim els altres, amb el mateix benestar i la mateixa dignitat. I pertany també als qui vindran en un futur i que no pot ser que es trobin un planeta exhaurit i mancat de recursos, que els resulti invivible.

Les conclusions de la conferència, per tant, van ser molt clares: el progrés i el benestar que promouen la ciència i la tècnica han d’arribar a totes les persones que habiten la Terra, per damunt d’hipocresies, negocis i interessos. I cal protegir aquesta Terra, que és de tots, i limitar tot allò que pot danyar-la.

Cal, en definitiva, aconseguir que ciència i tècnica esdevinguin eines de pau i de justícia per a tothom i no només mitjans de satisfacció per a un primer món privilegiat. I aquest és un tema essencialment polític, la resolució del qual encara està pendent.

 

Cal remarcar que aquesta conferència va tenir una riquesa i una profunditat d’idees i de plantejaments que han fet molt complicada l’elaboració d’aquest raport. És per això que hem optat per afegir a continuació l’enllaç  de la presentació de la xerrada on podreu trobar el nom d’autors que tracten aquests temes, així com  i l’enllaç al blog “Fractal” del diari ARA    on trobareu articles del doctor Pere Brunet,  alguns  de divulgació científica i alguns altres relacionats amb el tema de Ciència i ètica.

Aquesta entrada ha esta publicada en Sin categoría. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s