SORTIDA MUSICAL A BARCELONA.

VISITA AL MUSEU DE LA MÚSICA I AUDICIÓ DE LA PASSIÓ SEGONS SANT MARC, DE JOHANN SEBASTIAN BACH, A L’AUDITORI

El passat dia 22, una bona colla de components de les Aules vàrem viure una tarda-vespre de gran intensitat musical al complex que s’alça prop del Teatre Nacional i que allotja l’Auditori de Barcelona i el Museu de la Música, a més de l’Escola Superior de Música de Catalunya.

En primer lloc vàrem portar a terme una visita guiada al Museu de la Música, on vam descobrir l’extraordinària col·lecció d’instruments que s’hi conserven i que l’han convertit en un dels més remarcables d’Europa per la riquesa i varietat del seu fons.

Organitzats en dos sectors diferents, en primer lloc vàrem poder observar i escoltar peces d’arreu del món, moltes d’elles de caràcter ancestral, que ens transportaren als inicis de la música i als seus usos més reculats –invocació a les divinitats, avisos de perill o de reunió …-, o al seu caràcter merament lúdic.

A continuació, una passejada per l’exposició d’instruments d’origen europeu ordenats per èpoques ens permeté avançar per tota la història de la música i, per extensió, per tota la història de la nostra cultura, i anar descobrint com les diverses etapes –Edat Mitja, Renaixement, Barroc, Il.lustració, segle XIX …-, amb les seves formes de vida social i de pensament, havien donat peu a unes músiques concretes que, per les seves característiques, potenciaren l’aparició d’instruments cada vegada més sofisticats, tant en la seva estètica com, sobretot, en la seva sonoritat i riquesa.

I, a partir de les vuit  del vespre,  instal·lats a l’Auditori vàrem poder gaudir de la Passió segons st. Marc, de Johann Sebastian Bach, que sonà amb tota la seva magnificència sota la direcció de Jordi Savall.

Aquesta és una peça molt poc coneguda, entre altres coses perquè, poc després que fos estrenada, a la primera meitat del segle XVIII, se’n va perdre la partitura. Només se’n conservà el llibret, escrit per Picander a partir  de la traducció a l’alemany de l’Evangeli de sant Marc que va fer el mateix Martí Luter.  I fou a partir d’aquest text i de la recerca feta sobre l’obra de J.S.Bach, que el propi Jordi Savall aconseguí reconstruir  i readaptar la música que sonà en aquest concert i que en molts moments ens va emocionar.

La passió va ser interpretada per l’orquestra Le Concert des Nations  i pels cantants de la Capella Reial de Catalunya i del Cor Infantil Amics de la Unió, sobre els quals s’alçaren les veus de cinc solistes extraordinaris,  que donaren tots els matisos i tota la brillantor a una obra immensa, que segur que recordarem per molt temps.

Aquesta entrada ha esta publicada en Sin categoría. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s