L’ESCOLA REPUBLICANA, EXPLICADA PER SALOMÓ MARQUÈS.

El passat dimecres 31 de gener Salomó Marquès, Catedràtic Emèrit d’Història de la Pedagogia a la Universitat de Girona, portà a les Aules de Cultura una reflexió àmplia i documentada del que significà l’Escola Nova, la creada per la República a partir de 1931, per a la formació dels infants i per al progrés del país. La conferència es titulà L’Escola Republicana. Camí per fer una societat millor.

El conferenciant ens va fer observar que, a Catalunya i també a la resta de l’estat, ja hi havia en determinats sectors de la societat i des de principis de segle XX, un clar interès per l’ensenyament, cosa que permeté crear institucions de gran nivell pedagògic, com la Institución Libre de Enseñanza, de Madrid, i que conferí gran prestigi social a molts docents marcadament progressistes, alguns dels quals més tard assumiren compromisos socials i polítics d’importància dins les institucions de la República.

Ja a partir del 31, la voluntat de trencar atavismes i d’obrir-se al racionalisme i als nous corrents pedagògics europeus –Montessori, Decroly, Freinet …-  va propiciar una escola que pretenia per damunt de tot canviar el país i fer-lo avançar per aconseguir una societat més culta, justa i igualitària.

Hi hagué la voluntat política –tal com expressen lleis i decrets de 1931 mateix- de fer una escola centrada en l’infant, en les seves necessitats i els seus interessos; una escola activa, laica, mixta, respectuosa, on s’ensenyés la llengua pròpia del país  i on es respiressin aires de llibertat de pensament i de diàleg. I on els mestres propiciessin el creixement personal i intel·lectual de tots els alumnes, donant-los la mà perquè observessin, experimentessin i descobrissin pel seu compte, i aprenguessin d’una manera activa, productiva i plaent. Es tractava, en definitiva i tal com digué al mateix conferenciant una mestra que el 1939 hagué d’exiliar-se, “d’ensenyar-los a pensar i no pas a emmagatzemar coneixements”.

També calgueren nous edificis, i ja des dels temps de la Mancomunitat se n’havien creat –l’Escola Malagrida n’és un molt bon exemple-, amb aules i espais plens de llum, ben equipats i calefaccionats, on els nens i nenes poguessin gaudir d’unes bones condicions per fer el seu aprenentatge … I la Generalitat s’hi afegí amb la construcció a Barcelona d’una nova Escola Normal, dotada amb un equip de professors de gran prestigi i destinada a formar uns mestres capaços de tirar endavant tan ambiciós projecte.

A partir de 1936, els estralls de la guerra no van impedir que la Generalitat creés el Consell de l’Escola Nova Unificada, amb l’objectiu de salvar, enmig del caos creixent, un pla educatiu que fins llavors havia resultat modèlic dins la realitat pedagògica europea i que es proposava, davant les noves circumstàncies, que tota la població catalana pogués estar ben escolaritzada,  fos quina fos la seva situació social o econòmica.

No cal dir que, a partir de 1939, tot aquest moviment tingué el més trist dels finals: un 12 % dels mestres –els capdavanters, els que s’havien mostrat especialment dinàmics i compromesos- hagueren d’exiliar-se i, de  la resta, alguns foren assassinats i la majoria foren sotmesos a mesures de depuració que destrossaren tota la xarxa educativa que tant havia costat de bastir i tirar endavant.

Avui, vuitanta anys després i guardant totes les distàncies que ha implicat el pas del temps i l’adveniment de canvis tan notoris i definitius com l’aparició de les noves tecnologies, aquella escola de la República continua essent, malgrat tot i en molts sentits, un referent cap al qual no podem deixar de mirar, si encara volem construir una escola que posi per davant de tot els alumnes en tant que persones, respectant les seves pròpies expectatives i vivències; uns alumnes que creixen i que necessiten aprendre i formar-se d’una manera integral, per construir una societat lliure, oberta, respectuosa, igualitària i dialogant.

Aquesta entrada ha esta publicada en Sin categoría. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s