LA XARXA ESPAVILADA, QUE FUNCIONA A OLOT DES DE L’ANY PASSAT

El passat dimecres, David Fàbrega, director tècnic de l’empresa Wattia Innova, oferí a les Aules de Cultura una conferència destinada a donar a conèixer un dels projectes més innovadors que s’han creat al país en relació amb l’estalvi d’energia i amb l’ús d’energies renovables en un medi urbà.

Aquest projecte, anomenat Xarxa Espavilada en al·lusió a la seva eficiència, es va proposar com a principal objectiu el de proveir uns determinats edificis públics situats al centre de la ciutat d’un sistema de climatització i d’escalfament d’aigua que resultés al més ajustat possible a les seves necessitats i que, al mateix temps, impliqués  una despesa d’energia mínima.

Es tractava, a més, de demostrar i fer prendre consciència a tota la població que és possible d’aconseguir aquests bons resultats utilitzant només energies renovables i, per tant, protegint al màxim el medi ambient.

El projecte va ser aprovat l’any 2013 i es posà en marxa el passat 2017, cosa que situà la ciutat d’Olot a la punta de la investigació i del treball en aquest àmbit i al mateix nivell que un gran nombre de ciutats centreeuropees.

La instal·lació, situada als quiròfans i altres espais adjacents de l’antic hospital de sant Jaume, funciona a partir d’un sistema híbrid de tres tipus d’energies renovables   -biomassa, geotèrmia i fotovoltaica-, i avui per avui està essent utilitzada per climatitzar set equipaments del centre d’Olot:  la residència sant Jaume, la plaça mercat, la residència Montsacopa, el Museu de la Garrotxa, la Caritat, el Casal de la Gent Gran i can Monsà, a més de dos comerços.

El seu funcionament es basa en dues calderes de biomassa, tres bombes geotèrmiques, dos acumuladors d’aigua calenta i un sistema de control; i la xarxa de calor i fred té una longitud de 1.800 metres que permeten climatitzar els 40.000 metres quadrats de superfície als quals està connectada.

Aquesta Xarxa Espavilada ha estat desenvolupada per l’empresa local Wattia Innova  juntament amb Gas Natural, i ha suposat una inversió d’un milió i mig d’euros.

El seu funcionament, a partir d’un sistema que decideix de manera anticipada quina energia cal utilitzar a cada moment en funció d’aspectes ambientals diversos, té també en compte la tarifa elèctrica i la demanda de consum dels edificis als quals està connectada, per tal de minimitzar la despesa.

Amb tot això, la xarxa representa un estalvi econòmic d’un 10% respecte de les actuals fonts d’energia no renovables, i un estalvi d’emissions de CO2 de més de 750 tones a l’any. I, a més a més, està previst que suposi la creació de  llocs de treball i la formació de nous tècnics professionals, i també que impulsi el mercat local de biomassa quilòmetre zero.

La conferencia es clogué amb la formulació, per part de  molts dels assistents, de tot un seguit de preguntes, referides gairebé sempre a aspectes molt tècnics sobre els quals el conferenciant oferí tota mena d’aclariments i precisions, els quals  acabaren de completar una informació que, si bé és molt allunyada dels temes que tractem habitualment a les Aules, resultà de gran interès per posar-nos al dia sobre la vida i els avenços de la ciutat en què vivim.

Aquesta entrada ha esta publicada en Sin categoría. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s