JOSEP PUIG I CADAFALCH: MÉS ENLLÀ DE L’ARQUITECTURA MODERNISTA

Aquest és el títol de la conferència que la doctora Lucila Mallart, que ha centrat anys de recerca en la figura i l’obra de Josep Puig i Cadafalch, pronuncià el passat dimecres dia 15 a les Aules de Cultura.

Atès que a les Aules s’ha programat per al proper dia 29 de novembre una sortida a Barcelona amb l’objectiu de visitar dos dels edificis modernistes més emblemàtics que l’arquitecte construí a l’Eixample: la Casa Amatller, aixecada al Passeig de Gràcia el 1898, i la Casa de les Punxes, que s’alça en plena Diagonal des de 1906, aquesta conferència va semblar indispensable per tal de contextualitzar aquestes obres i el seu autor.

I per això la conferenciant, lluny de centrar-se estrictament en els seus detalls ornamentals i arquitectònics, que ja tindrem ocasió de conèixer a fons d’aquí a quinze dies, va dedicar la seva xerrada a donar-nos una visió àmplia del personatge i de la seva actuació en els camps diversos a què es dedicà.

Puig i Cadafalch va ser, potser per damunt de tot, un polític que es comprometé en la modernització de Catalunya en tots els aspectes i que treballà, sobretot a partir del moment que va presidir-ne la Mancomunitat –entre 1917 i 1923-  per convertir-la en un país nou, cosmopolita, i per situar la seva cultura, les seves ciutats, el seu art … al mateix nivell que els de les més importants ciutats europees. I és a partir d’aquesta voluntat que realitzà la seva obra.

Com arquitecte és conegut sobretot perquè bastí edificis emblemàtics del Modernisme, tant a Barcelona com a Mataró, d’on era fill, i també en altres poblacions del país; però cal tenir present que, a partir de la segona dècada del segle XX, projectà i construí també obres clarament vinculades al Noucentisme, de línies sòbries i aspecte racionalista i classicitzant, les quals excel·liren dins l’àmbit de l’arquitectura pública de l’època.

Com a urbanista, d’altra banda, projectà avenços enormement innovadors per a ciutats que ell volia lligades als principis cultes i higienistes de l’època, inspirant-se en el que s’estava fent als països més avançats d’Europa.

I com a intel·lectual especialitzat en el món de l’art i de l’arqueologia va portar a terme una amplíssima obra de recerca i catalogació de l’art romànic, tant català com europeu, i una important contribució a la dinamització de les excavacions d’Empúries, a més de posar les bases del que es pot considerar la museologia moderna.

Josep Puig i Cadafalch, que havia nascut l’any 1867, morí el 1956, en plena dictadura franquista, després d’haver presidit l’aleshores clandestí Institut d’Estudis Catalans i d’haver deixat un llegat considerable a la cultura del país.


Notícia d’una nova activitat:

Un cop acabada la conferència, un grup de socis de les Aules que des de principi de curs s’hi havien mostrat interessats es reuniren per posar les bases d’una nova activitat que, sota el nom d’Aula de cinema, començarà a funcionar mensualment a partir del mes de gener i que permetrà a tots els que ho desitgin de veure i comentar pel·lícules de directors, èpoques i procedències ben diverses.

Si hi esteu interessats i desitgeu tenir-ne informació, només heu de fer que clicar a la nova finestra, Aula de cinema, que acaba de ser creada en aquest blog ( acugablog), al final del menú

No cal dir que tothom hi és convidat des d’ara mateix.

Aquesta entrada ha esta publicada en Sin categoría. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s