FILOSOFIA I CANT PER A LA CLOENDA DE CURS D’AQUEST ANY.

La cloenda d’aquest curs 2016-2017 va començar amb la conferència titulada El camí de la felicitat o la felicitat del camí, que va oferir el Doctor en Filosofia i professor de la Universitat de Girona Joan Manuel del Pozo, davant d’un auditori que gairebé omplia la sala del Casal Marià.

El seu discurs va prendre com a punt d’arrencada  una de les idees clau d’Aristòtil:  tota persona, per naturalesa, aspira a la felicitat. I, a partir d’aquí i analitzant paraules i plantejaments de pensadors diversos, se centrà en la idea que  allò que li cal a l’ésser humà és trobar unes maneres de fer, de caminar per la vida, que l’ajudin a aconseguir aquesta felicitat desitjada.

Perquè, segons el conferenciant, la felicitat no és en cap cas un punt final al qual hom arriba: la felicitat cal buscar-la i trobar-la en el mateix camí. Un camí, a més, que ningú no fa en solitari, sinó conjuntament amb els qui l’envolten, atès que  l’ésser humà és essencialment un ésser social. I, per tant,  ser feliç passa també, necessàriament, per ser-ho amb els altres, per compartir i donar al grup el millor que cadascú pot aportar. Per això els plantejaments d’Epicur, tan rebutjat pel cristianisme, sobre la conveniència de satisfer amb mesura i equilibri els plaers i desitjos, defugint tot excés, i de fer-ho  en àmbits de convivència i d’amistat, van marcar una part important de la conferència.

Finalment, aquesta es clogué  tornant a la idea essencial que li havia donat títol: no ens hauríem d’amoïnar per trobar una felicitat perfecta, sinó que el que cal és saber gaudir del camí mateix de la vida. Perquè el camí de la felicitat rau en la felicitat del camí.

 

La segona part de l’acte va consistir en un concert de cant líric que protagonitzaren les sopranos Joana Canalias i Noemí  Gallardo, amb acompanyament al piano d’Edgar Basiana, i que constà de diferents duets –Monteverdi, Mozart, Mendelsson-, alguns lied alemanys -Strauss, Schubert…- i un parell de cançons de Debussy.

A continuació, el recital se centrà en peces musicals catalanes d’Eduard Toldrà i en algunes cançons i havaneres, d’autors diversos i molt conegudes.

La vetllada es tancà amb l’ària  Lascia ch’io pianga, de Georg Friedrich Händel i tots plegats ens vàrem acomiadar de les activitats culturals de les aules fins al dia 27 de setembre, en què tornarem a trobar-nos al local habitual de l’IMPC per presentar el nou curs.

Aquesta entrada ha esta publicada en Sin categoría. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s