CONFERÈNCIA SOBRE RAMON CASAS, PINTOR DEL MODERNISME, en el 150è aniversari del seu naixement.

La doctora en Història de l’art Lluïsa Faxedas, professora d’art contemporani i vicedegana de la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona, ens oferí, el passat dimecres 1 de febrer, una conferència centrada en l’obra i també la trajectòria vital i artística d’aquest pintor que, juntament amb Santiago Rusiñol i altres, posà les bases del moviment modernista a Catalunya.

2017-02-01-18-20-10rNascut en una família enriquida gràcies al comerç i format com a pintor a París des de ben jove, Ramon Casas, en els anys 80 i 90 del segle XIX,  commocionà el públic barceloní amb els quadres que aportà a  les primeres exposicions d’art modernista que es presentaren a la Sala Parés de Barcelona. Sorprengueren especialment obres com Plein Air o Madeleine, pintades a la capital francesa i centrades en figures femenines  situades en entorns  insòlits, riques en  matisos i suggeridores de tota un món de sentiments i sensacions mai insinuats a la pintura catalana anterior.  D’altres obres aportaren també una gran modernitat temàtica, en incloure elements tan nous en l’art del moment com els cotxes o els velocípeds. I, per damunt de tot, pocs anys més tard impactaren algunes composicions de gran format que reproduïen multituds, jugaven amb els grans espais i llançaven una mirada verista i crítica alhora sobre la vida i els esdeveniments  socials de l’època,  com Garrot vil o La càrrega, aquesta ben coneguda del públic olotí.

2017-02-01-18-19-40rLa conferència es clogué amb una breu referència a altres vessants de l’obra de l’artista. La de dibuixant, per exemple, dins  la  qual Casas excel·lí especialment amb  els seus retrats; i  sobretot la de cartellista, que el situà al capdavant de tota una nova tendència en què art i publicitat apareixien estretament lligats per donar pas a obres d’originalitat i bellesa extraordinàries.

 

2017-02-01-18-46-32rTotes aquestes idees i moltes de les obres que Lluïsa Faxedas anà mostrant i comentant  al llarg de la seva conferència són a la base del que podrem veure el proper dimecres, dia 8 de febrer, a la visita que farem al Cau Ferrat i al Palau de Mar i Cel, de Sitges, per tal d’acabar de completar el coneixement d’aquest artista, del tot  essencial dins el Modernisme català.

Aquesta entrada ha esta publicada en Sin categoría. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s