Una tarda a l’òpera. Comentaris a l’entorn de l’obra Carmen, de Georges Bizet.

El senyor Joan Bricall, melòman  i amant de l’òpera des de l’adolescència, i lliurat durant tota la seva vida a la difusió del coneixement d’aquest gènere teatral entre els públics més diversos,  ens ha ofert avui, dia 2 de novembre, una sessió impagable.

2016-11-02-19-03-37r A partir d’una gravació de l’òpera Carmen  feta al Coven Garden de Londres, ens ha anat fent descobrir els secrets i els detalls d’aquesta peça, que va ser creada pel compositor Georges Bizet a partir de l’argument d’una novel·la curta de Prosper Mérimée, i que s’estrenà a París l’any 1875.

La història se situa a la ciutat de Sevilla, cap a 1820, i ens parla bàsicament  de la passió que la protagonista, una dona lliure, temperamental, que viu al seu aire i trenca totes les normes i convencions, desperta en un militar, el qual abandona per ella la seva carrera i la seva vida ordenada i estable. Carmen és un personatge immens, visceral, ple de força i amb mil matisos, que sedueix i juga amb els homes, però que en cap cas els promet amor etern. I aquesta és la raó que acabi finalment aniquilada a mans de qui només pot entendre l’amor com una possessió, com un bé propi al qual no està disposat a renunciar.

2016-11-02-18-11-34rTot un seguit de temes –l’amor i la passió, el destí, la llibertat, la coacció i la violència…-  es van desenvolupant  sobre l’escenari i  donen a l’obra una gran complexitat i riquesa. I també ho fan alguns elements de gran poder evocador i simbòlic, tals com la flor que Carmen llança a Don José en un moment essencial del primer acte i que aquest va conservant  fins al mateix desenllaç, o les cartes que, al tercer, anticipen el futur. Són elements que  actuen com a catalitzadors dels sentiments, i la seva aparició aporta a l’obra cohesió i una important càrrega poètica.

A grans trets, aquest és  l’argument que, amb una música extraordinària, que parla i suggereix per si sola tot un món d’idees, sentiments i sensacions, l’òpera de Bizet va desplegant al llarg dels seus quatre actes. I avui, el fet de poder-la escoltar, comentada i 2016-11-02-19-04-25ranalitzada pel senyor Bricall, que ens anava fent adonar del sentit de cada matís, de cada melodia represa, de cada canvi de ritme… ens ha permès entendre-la i gaudir-ne al màxim.

Segurament, tant per als amants de l’òpera com per als menys coneixedors del gènere, haurà  estat tota una experiència.

Aquesta entrada ha esta publicada en Sin categoría. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s