El passat dimecres, dia 25 de maig, visità les Aules de Cultura l’antropòleg Francesc Bailón, especialitzat en l’estudi de la cultura inuit i bon coneixedor de la seva societat i de les seves formes de viure i d’entendre el món.
Al llarg de la xerrada vam aprendre que aquests pobles indígenes, que s’anomenen a sí mateixos inuit (éssers humans) i que habiten un territori extensíssim, on viuen amb un elevat grau d’autonomia política, al llarg dels segles han sabut adaptar-se perfectament a la natura, aprofitant els seus recursos, però sense mai modificar-la ni violentar-la, cosa que els ha permès de sobreviure-hi.
Les seves formes de vida ancestrals, basades en la cacera i la pesca enmig de la tundra, es conserven encara, i avui es combinen amb un elevat nivell cultural i amb l’ús generalitzat de les més modernes tecnologies.
Segons el conferenciant, l’escalfament global del planeta i la contaminació mediambiental són actualment els principals perills a què s’enfronta aquesta cultura. Una cultura que ha sabut resistir durant segles agressions tan important com les derivades de l’arribada de l’home blanc a les seves terres, sense perdre mai els seus orígens ni la seva identitat.
Aules de Cultura de la Garrotxa