LA MESURA DEL MÓN

El passat dimecres, 6 d’abril, els socis de l’ACUGA van poder sentir una xerrada del catedràtic de matemàtiques Anton Aubanell, professor de secundària i de la Universitat de Barcelona, el qual parlà del procés històric que s’ha seguit al llarg dels últims tres segles per arribar a l’establiment del sistema mètric avui vigent a la major part dels països occidentals.

IMG_6783rLa mesura del món i en el seu decurs el conferenciant, amb la seva característica vehemència, va parlar de com, en un principi, els sistemes de mesures eren basats en la realitat més immediata, la del cos humà (es parlava de pams, de colzes, de peus …) i diferents a cada país, cosa que generava problemes d’exactitud i d’equivalències.

Va ser la Revolució Francesa, que en un dels seus lemes propugnava entre altres coses  “Una sola llei, una sola justícia, una sola mesura …”, la que posà les bases per tal que es treballés per aconseguir-ne la unificació universal. A partir d’aquí, es decidí que la nova unitat, el metre, havia de ser la deu milionèsima part d’un quart del meridià terrestre i s’inicià tot seguit una gran aventura científica que implicà  tota una sèrie d’estudis i expedicions per calcular la seva mesura amb tota exactitud, prenent com a eix de les recerques el meridià que uneix Dunkerke amb Barcelona i utilitzant la tècnica de triangulació com a sistema de treball. En aquest punt de la conferència vam tenir notícia d’un bon nombre de matemàtics i científics que es van involucrar en aquestes investigacions, sovint arriscades, i que no van tenir por d’enfrontar-se al repte i a l’aventura que suposaven.

El 1799, amb la longitud de metre ja ben establerta, Napoleó dictà el decret d’ús del sistema mètric a França, i al llarg del segle XIX molts altres països van anar seguint el seu exemple, cosa que va fer possible que el 1875 se signés la Convenció del Metre, que permeté la creació de diversos organismes internacionals destinats a concretar detalls del nou sistema mètric i a fomentar-ne l’ús arreu del món.

La conferència va ser, en definitiva, un entretingut passeig per l’origen i el recorregut del sistema mètric actual; un recorregut ple d’anècdotes, digressions curioses i divertides, i exemples que ens permeteren de fer-nos-en una idea àmplia i amena.

 

Aules de Cultura de la Garrotxa

Aquesta entrada ha esta publicada en Sin categoría. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s