ELS CANVIS DELS ANYS 50 I 60, DEL RACIONAMENT AL “DESARROLLISMO”

El passat dimecres, dia 24 de febrer, el senyor Jesús Gutiérrez oferí als membres de les Aules de Cultura una conferència centrada en la realitat social i econòmica dels anys més durs del franquisme, aquells en què la situació podia resumir-se en les idees de “misèria, fam, por i repressió”,  i en l’evolució posterior del règim que, tot i una certa obertura, mai no va perdre, la seva condició opressora.

2016-09-13-19-21-46-5rLa xerrada  anà desenvolupant idees essencials sobre l’actuació del dictador i sobre les diferents etapes que destaquen en el seu mandat, al mateix temps que aclaria conceptes que la historiografia de l’època havia manipulat i tergiversat interessadament i que fins fa ben poc no han pogut ser estudiats de manera documentada -el sentit real de la trobada a Hendaia entre Franco i Hitler, per exemple.

Per reforçar les idees exposades, el conferenciant anà presentant una àmplia i variada galeria d’imatges de l’època, des de fotografies del realisme més cru, en blanc i negre, fins a vinyetes de còmic o  portades de determinades publicacions. Tota aquesta documentació gràfica tingué un poder altament evocador per a tots els assistents, en reflectir situacions, conflictes i actituds que havien estat ben presents en aquest fosc període.

Finalment, la conferència es clogué amb una mirada específica a la situació de la dona durant el franquisme i a les implicacions que se’n derivaren a tots nivells, aspecte que sovint és negligit però sense el qual difícilment hauríem pogut tenir una visió completa de l’època.

 

Aules de difusió cultural de la Garrotxa

Aquesta entrada ha esta publicada en Sin categoría. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s